Så här rengör du din gjutjärnspanna

Gjutjärnspannan behöver din kärlek och om du ger den din kärlek så har du en kökspartner som kan följa med dig på många middagsäventyr livet ut. Det viktigaste att komma ihåg för nya hemmakockar är att aldrig, aldrig, aldrig använda diskmedel när du rengör din gjutjärnspanna.

Avänd aldrig diskmedel när du rengör din gjutjärnspanna.

Om fett och protein har satt sig i din gjutjärnspanna kommer maten mycket enklare att bränna sig vid tillagning. Men genom att ge kärlek till våra köksredskap, kan vi få enormt mycket kärlek tillbaka. Så här tar vi hand om vår älskade köksvän:

Rengör gjutjärnspannan med salt och olja

Med salt och värme kan vi få bort inbrändt fett och annat skräp. Om vi sedan låter gjutjärnpannan suga åt sig ny olja kommer den att i slutet nästan att se ut som ny och samtidigt sluta bränna fast den fantastiska matbiten du tillreder.

  1. Täck gjutjärnspannans botten med grovsalt
  2. Sätt spisen på riktigt hög temperatur och låt saltet börja skapa magi mot botten
  3. Efter 20 minuter till en halvtimme är det dags att röra om i saltet och skrapa mot botten med en träslev. Saltet kommer nu att ha sugit åt sig mycket av det som varit inbränt
  4. Låt gjutjärnspannan nästan helt svalna och fyll sedan med matolja (raps- eller olivolja går kalasbra) tills hela botten är täckt
  5. Låt pannan nu stå med svag värme och suga åt sig av oljan under en halv- till en hel timme

Det är extremt viktigt att du inte lämna din gjutjärnspanna under hela processen. Den får inte gå torr och om det springer omkring småbarn i hemmet får de inte vara i närheten av den tunga pannan och heta oljan.

Glöm inte att alltid följa rekommendationerna för rengöring och skötsel som finns på produktetiketten för din gjutjärnspanna. Det kan också vara bra att undvika att använda skurpulver eller andra starka rengöringsmedel, eftersom de kan skada spannans yta.