Älskar du gin? Här är alla klassiska gindrinkar

Dry Gin från Stockholms Bränneri.

Varför smakar gin så fruktansvärt gott?

Gin tillverkas genom att destillera alkohol med olika botanicals, som är växter, bär, frön, bark eller andra naturliga råvaror som ger smak till drycken. Processen börjar med att en basalkohol, som ofta är spannmål, vete eller potatis, destilleras för att skapa en ren alkohol. Därefter tillsätts botanicals, som ofta inkluderar koriander, kardemumma, angelikarot, kummin, citrusfrukter och enbär, för att ge gin sin unika smak.

Efter att botanicals har tillsatts destilleras drycken igen för att extrahera smakerna. Därefter filtreras ginen för att ta bort eventuella rester av botanicals och den får sin slutliga alkoholhalt genom att den blandas med vatten. När processen är klar har man en klar, torr gin med en karakteristisk smak av botanicals.

En klassisk dry martini – gindrinkarnas konung

En dry martini är en klassisk cocktail gjord med gin och vermouth. Här är ett enkelt recept för att göra en dry martini:

Ingredienser:

  • 4 cl gin
  • 1 cl dry vermouth
  • 1 tsk brine (vatten, salt och oliver)

Gör så här:

  1. Fyll en shaker med is.
  2. Tillsätt gin och vermouth i shakern.
  3. Skaka kraftigt i 20-30 sekunder.
  4. Sila drinken i ett martiniglas.
  5. Tillsätt lite brine från oliver om du vill.
  6. Garnera med en skivad oliver på en pinne eller en skivad citron, om du önskar.
Dry martini. Gindrinkarnas krönta konung.
Dry martini.

En dry martini är en kall, stark drink som serveras uppskakad eller ristad med is. Den har en kryddig och torr smak, med en balanserad blanding av gin och vermouth. Om du vill göra en lite mildare martini kan du öka mängden vermouth och minska mängden gin, eller vice versa om du vill göra en starkare martini.

Det finns många olika sätt att servera en martini, och det är en personlig preferens vad man föredrar.

  1. Uppskakad: En martini som skakas med is och sedan silas i ett martiniglas. Detta ger en kylande och lätt skummad drink.
  2. Ristad: En martini som ristas med is, men inte skakas. Detta ger en lite mildare och mer jämn drink.
  3. Med oliver: Många martinis serveras med en eller två oliver, som ofta dyker ner i drinken på en pinne.
  4. Med en skivad citron: Vissa martinis serveras med en skivad citron, som kan användas som en garnityr eller pressas ut i drinken för att ge lite extra syra.
  5. Med en skivad gurka: Vissa martinis serveras med en skivad gurka, som ofta dyker ner i drinken på en pinne.

Det finns också många olika sätt att variera en martini genom att använda olika gin och vermouth, eller genom att tillsätta olika smaksättningar som lakrits, skumbanan eller olika bär. Experimentera med olika varianter och hitta den som du gillar bäst!

Andra välkända gindrinkar

Det finns många kända drinkar som innehåller gin.

Negroni

Den ginbaserade drinken negroni.
Negroni.

En negroni är en stark och smakrik italiensk drink som serveras uppskakad eller ristad med is. Den har en balanserad blanding av gin, Campari och vermouth, med en beska och söt smak. Negroni är en kall drink som ofta serveras i ett kort glas, såsom en old fashioned glas. Den garners ofta med en skivad orange eller citron för att ge lite extra syra och smak. Om du vill göra en mildare negroni kan du öka mängden vermouth och minska mängden gin och Campari, eller vice versa om du vill göra en starkare negroni. Du behöver blanda ihop följande för en 6 cl ”lagom” negroni:

  • 2 cl gin
  • 2 cl Campari
  • 2 cl röd vermouth
  • En skivad orange

Gin Fizz

En gin fizz är en lätt och uppfriskande drink som ofta serveras i ett högt glas med is. Den har en balanserad blanding av gin, citronjuice, sockerlag och sodavatten, med en frisk och söt smak. Gin fizz är en kall drink som passar bra att dricka på sommaren eller när du vill ha något lätt och uppfriskande. Du kan variera receptet genom att använda olika citrusfrukter eller tillsätta andra smaksättningar, såsom bär eller läskande örter. Experimentera gärna med olika varianter på gin fizz för att hitta den som du gillar bäst! Du behöver:

  • 2 cl gin
  • 1,5 cl citronjuice
  • 1 tsk sockerlag
  • 3 cl sodavatten
  • Is

Till skillnad från en negroni så behöver du en shaker för att få till en perfekt gin fizz.

  1. Fyll en shaker med is.
  2. Tillsätt gin, citronjuice, sockerlag och sodavatten i shakern.
  3. Skaka kraftigt i 20-30 sekunder.
  4. Sila drinken i ett högt glas med is.
  5. Garnera med en skivad citron eller en skivad lime, om du önskar.

Gin and tonic

Gin och tonic i ett stort glas på fot.
Gin och tonic.

Gin and tonic är en lätt och uppfriskande drink som ofta serveras i ett högt glas med is. Den har en balanserad blanding av gin och tonicvatten, med en kryddig och torr smak från ginen och en söt och läskande smak från tonicvattnet. Gin and tonic är en kall drink som passar bra att dricka på sommaren eller när du vill ha något lätt och uppfriskande. Du behöver:

  • 4 cl gin
  • 12 cl tonicvatten
  • Is
  • Skivad citron eller lime

Det finns många olika tonicvatten att välja mellan när du gör en gin and tonic, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst. Många människor tycker att den klassiska tonicvatten som används i en gin and tonic är Fever-Tree Indian Tonic Water, som har en söt och läskande smak med en balanserad blanding av citron, lime och quinine.

Andra tonicvatten som är populära för gin and tonic inkluderar Fentimans Indian Tonic Water, som har en lite mer syrlig smak, och Schweppes Indian Tonic Water, som är lite sötare och mer aromatisk.

Tom Collins

Tom Collins är en lätt och uppfriskande drink som ofta serveras i ett högt glas med is. Den har en balanserad blanding av gin, citronjuice, sockerlag och sodavatten, med en frisk och söt smak och passar perfekt att dricka på sommaren. Du behöver:

  • 4 cl gin
  • 2 cl citronjuice
  • 1 tsk sockerlag
  • 4 cl sodavatten
  • Is
  • Skivad citron eller lime

Gör så här för att få till en Tom Collins med stil:

  1. Fyll en shaker med is.
  2. Tillsätt gin, citronjuice, sockerlag och sodavatten i shakern.
  3. Skaka kraftigt i 20-30 sekunder.
  4. Sila drinken i ett högt glas med is.
  5. Garnisera med en skivad citron eller lime.

Gin Sour

Gin Sour är en lätt och uppfriskande drink som ofta serveras i ett högt glas med is. Den har en balanserad blanding av gin, citronjuice, sockerlag och äggvita, med en frisk och söt smak. Gin Sour är en kall drink som passar bra att dricka på sommaren. Det du behöver ha hemma:

  • 4 cl gin
  • 2 cl citronjuice
  • 1 tsk sockerlag
  • 1 äggvita
  • Is

När det är dags att servera drinken så gör du så här:

  1. Fyll en shaker med is.
  2. Tillsätt gin, citronjuice, sockerlag och äggvitan i shakern.
  3. Skaka kraftigt i 20-30 sekunder.
  4. Sila drinken i ett högt glas med is.

Gin rickey

Gin Rickey serveras i ett högt glas med is och innehåller gin, citronjuice och sodavatten, vilket ger en frisk och söt smak. Gin Rickey passar självklart bra att dricka på sommaren eller när du vill ha något lätt och uppfriskande resten av året. Du behöver bara blanda ihop:

  • 4 cl gin
  • 2 cl citronjuice
  • 4 cl sodavatten
  • Is

Dry, old Tom och Navy Strenght gin

Dry gin är den mest kända och mest utbredda typen av gin. Dry gin är en kryddig och torr gin som tillverkas genom att destillera alkohol med en mängd olika botanicals, inklusive koriander, angelikarot, enbär, kardemumma, citrusskal och andra växter och bär. Dry gin har en alkoholhalt på 37,5-47,3% och är den gintyp som används i många klassiska drinkar, såsom Martini och Gin and tonic.

Old Tom gin är en mildare och sötare typ av gin som tillverkades på 1700-talet. Old Tom gin tillverkas genom att destillera alkohol med en mängd olika botanicals och tillsätta socker för att ge drycken en sötare smak. Old Tom gin har en alkoholhalt på 37,5-41,3% och används ofta i drinkar.

Navy Strength gin är en typ av gin med en högre alkoholhalt än vanlig dry gin. Navy Strength gin har en alkoholhalt på minst 57% och detta gör att den har en stark och kraftfull smak. Navy Strength gin tillverkas genom att destillera alkohol med en mängd olika botanicals, inklusive koriander, angelikarot, enbär, kardemumma, citrusskal och andra växter och bär.

Brittiska marinen använde gin som medicin

Navy Strength gin användes förr i tiden av den brittiska marinen som medicin och som en del av matrationerna. Detta berodde på att den höga alkoholhalten gjorde att den inte kunde förstöras av vatten och att den kunde fungera som desinfektionsmedel. Navy Strength gin används fortfarande i vissa drinkar, men det är inte lika vanligt som dry gin eller Old Tom gin. Du kan prova Navy Strength gin om du vill ha en stark och kraftfull gin med en unik smak.

Vi avnjuter gin sedan 1600-talet

Gin har använts i drycker sedan medeltiden, men det var först under 1600-talet som gin började destilleras i större skala i England. Då användes gin som en billigare alternativ till andra destillerade drycker som vodka och whisky, och det blev snabbt populärt bland befolkningen. Gin blev också mycket populärt under 1700-talet, då den användes som en medicin för att behandla olika sjukdomar och åkommor.

Under 1800-talet blev gin ännu mer populärt och det blev en viktig ingrediens i många klassiska drinkar som Martini, Gin and tonic och Tom Collins. Gin har fortsatt att vara en populär dryck och det finns många olika sätt att njuta av den, både i enklare drinkar som Gin and tonic och i mer komplexa drinkar som Negroni eller Aviation.

Gin är faktiskt från Nederländerna

Gin är en typ av sprit som ursprungligen kommer från Nederländerna. Den första formen av gin, kallad genever, blev populär under 1600-talet och tillverkades av den holländska spriten jenever. Genever var en stark sprit med en kryddig och maltig smak, och den användes ofta som medicin mot olika sjukdomar och plågor.

Svenska destillerier

Det finns ganska många svenska destillerier som tillverkar gin. Mina personliga favoriter är Hernö, Stockholms bränneri (deras Oak Gin är magisk) och Åre bränneri. Om du är intresserad av att hitta svensk gin kan du söka på Systembolaget eller fråga personalen i butiken för att få tips på olika märken och smaker.

Hernö Gin

Hernö Gin är ett svensk ginmärke som tillverkas i Hernösand, i Ångermanland och är känt för att tillverka högkvalitativ gin med en kryddig och fruktig smak. Det tillverkas en mängd olika varianter av gin, inklusive klassiska gins, smaksatta gins och navy strength gins med högre alkoholhalt. Hernö Gin har vunnit många priser och utmärkelser för sin gin, och det anses vara ett av Sveriges främsta ginmärken.

Stockholms bränneri

Stockholms bränneri grundades 2011 och har sin bas i Stockholm. Där tillverkas högkvalitativa drycker med fokus på att använda lokala och naturliga råvaror. Stockholms bränneri tillverkar en mängd olika varianter av gin, inklusive klassiska gins, smaksatta gins och navy strength gins med högre alkoholhalt. Märket använder sig av en mängd olika botanicals, inklusive citrusskal, koriander, angelikarot, kummin, enbär och andra växter och bär, för att ge ginen sin unika smak.

Åre bränneri

Åre bränneri ligger självklart i Åre och ägs och drivs av bröderna Tommy och Stefan Sandberg. Verksamheten startade 2014 och har sedan dess vuxit till att bli ett av Sveriges mest välkända destillerier. Ginet tillverkas av högkvalitativa råvaror och botanicals som plockas för hand från området kring Åre. Åres alldeles egna gin har vunnit många priser och är känd för sin unika smak och höga kvalitet.

Jag har två absoluta favoritdrinkar när det kommer till gin som bas. Negroni och dry martini. Men om du inte tummar på kvalitén när du ska köpa gin, så kan det räcka med att hälla det direkt från flaskan över en isbit. Stockholm bränneris ”Oak Gin” är fantastisk att servera på detta vis.