Ny jobbdator? Börja med det här.

När du skaffar en ny arbetsdator finns det några saker du måste tänka på. En av de saker som är viktiga är vilken typ av programvara som ska installeras. Du kan installera mycket programvara på din nya arbetsdator, men en del av det kanske inte är meningsfullt för ditt företag eller kanske till och med är förbjudet av IT-policyer. En annan sak som kanske inte är vettig är att installera spel eller annan programvara som inte är relaterad till arbetet. Om du är osäker, prata med din IT-avdelning om vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet på arbetsdatorer.

Slack och Microsoft Teams på din jobbdator

Slack är en populär chatt- och meddelandeapp som har blivit en integrerad del av arbetsplatsen. Det är en plats där människor kan kommunicera med varandra i realtid, dela filer och få jobbet gjort.

Teams är Microsofts svar på Slack. Den släpptes 2018 för att konkurrera med Slack som ett affärskommunikationsverktyg. Microsoft Teams erbjuder många av samma funktioner som Slack gör – som meddelandehistorik, fildelning och videochatt – men det har också några ytterligare funktioner som gör det mer konkurrenskraftigt för team som har specifika behov: som röst-till-text-transkription och mötesschemaläggning.

Det finns olika sätt som företag hanterar historik i chattprogram och e-post. Vissa företag vill inte lagra chatthistorik och de rensar ut den så fort konversationen är över. Andra företag sparar chatthistoriken på obestämd tid och andra bara under en viss tidsperiod. Fråga på din IT-avdelning vilken policy som just ditt företag har.

5 steg att ta när du får en ny dator på jobbet

  1. Se till att du har en stark lösenordspolicy och använd säkra lösenord för att skydda din dator. Du bör också se till att du har en brandvägg och antivirusprogram installerat.
  2. Installera de program som du behöver för att kunna utföra ditt arbete, såsom Office och andra verktyg som du använder regelbundet.
  3. Se till att du har en plan för att säkerhetskopiera dina viktiga filer regelbundet så att du inte riskerar att förlora dem vid en olycka. Om företaget använder t.ex. Google Drive, se till att spara arbetsdokumenten där – så har du en daglig säkerhetskopia.
  4. Justera inställningarna på din dator så att den fungerar på ett sätt som passar dina behov. Du kan till exempel ställa in skärmens ljusstyrka, ljudvolymen och andra inställningar. Se till att stänga av onödiga notifikationer så att du kan arbeta ostört och fokuserat.
  5. Se till att du har en strukturerad mappstruktur och filnamnschema så att du kan hitta dina filer lätt. Om du delar dokument med kollegor, bestäm tidigt hur ni hanterar versioner av dokument och hur den namngivelsen ska se ut.

Ska du arbeta med bildbehandling på jobbet?

För att få ut det bästa av bildbehandling ska du välja en jobbdator som har en Intel Core i7-processor med minst 4 kärnor, 8 GB RAM och en dedikerad grafikkort. För att ge din dator den extra kraft som krävs för att hantera bildbehandlingsprogram bör du använda en SSD-disk som har minst 512 GB lagringsutrymme. För att säkerställa att din dator har tillräcklig prestanda för att hantera bildbehandlingar borde du också att du väljer en dator som har en hög upplösning skärm, gott om anslutningsmöjligheter och ett kraftfullt batteri.

Om du ska arbeta med CAD, så är det viktigt att din jobbdator har minst 16 GB RAM.

Får man använda en jobbdator hemma och för att spela spel på?

Ja, du kan använda en jobbdator hemma och oftast för att spela spel. Dock bör du se till att din jobbdator har de kraven som krävs för att kunna spela moderna spel. Eftersom jobbdatorer ofta är specifikt byggda för yrkesmässigt bruk kan det vara lämpligt att uppgradera din jobbdator för att få den prestanda som krävs för att köra spel. Du bör säkerställa att din jobbdator har t.ex. en höghastighetsprocessor, ett dedikerat grafikkort och minst 8 GB RAM. Fråga din IT-avdelning om du är osäker på hur du får använda din jobbdator.