De bästa julmarknaderna i Stockholm

När julstämningen kryper inpå och de första snöflingorna faller, väcks längtan efter att skapa magiska julupplevelser för de yngre i familjen. Stockholm erbjuder en skattkista av julmarknader, fyllda med traditionella godsaker och hantverk. Här är ett par favoriter som utan tvekan kommer att förtrolla både stora och små!

Gamla Stans Julmarknad

Gamla Stans julmarknad hålls på Stortorget, som ligger i hjärtat av Gamla Stan, och marknaden har en rik historia som sträcker sig tillbaka flera hundra år. Redan på 1300-talet omtalas en vintermarknad på Stortorget, men den moderna julmarknaden som vi känner den idag etablerades på 1900-talet.

Under marknaden fylls Stortorget av röda små bodar som erbjuder allt från traditionellt svenskt hantverk, handgjorda juldekorationer, delikatesser, pepparkakor, knäckebröd, glögg och mycket annat. Doften av rostade mandlar, kryddiga korvar och nybakade godsaker blandas med den krispiga vinterluften och skapar en nästan magisk atmosfär.

Den pittoreska inramningen av de historiska byggnaderna runt Stortorget, tillsammans med de vackra julbelysningarna, gör julmarknaden i Gamla Stan till en av de mest stämningsfulla i hela Sverige. Det är en plats där både stockholmare och turister samlas för att njuta av genuin julstämning och kanske hitta den perfekta julklappen.

Vad man kan förvänta sig: Ett traditionellt svenskt julfirande på Stortorget i hjärtat av Gamla Stan. Med sina röda stugor, handgjorda hantverk och doften av glögg och pepparkakor, är detta en given favorit för familjen.
Hur man tar sig dit: Tunnelbana till Gamla Stan station och en kort promenad till Stortorget.
När: Vanligtvis från slutet av november till den 23 december.

Skansens Julmarknad

Skansens julmarknad i Stockholm är en av de mest traditionsenliga och äldsta julmarknaderna i Sverige. Den började redan år 1903 och har sedan dess varit en årlig tradition. Skansen, som är världens äldsta friluftsmuseum, erbjuder en unik blandning av kulturhistoria och levande traditioner.

Under julmarknaden förvandlas Skansen till en julidyll med hundratals marknadsstånd som erbjuder allt från traditionella svenska hantverk, delikatesser, julgodis, glögg och mycket mer. Besökarna kan också ta del av gamla svenska jultraditioner, såsom att se hur man firade jul i gamla tider, delta i traditionella lekar, se Lucia-tåg och klappa gårdens djur.

Marknaden har genom åren blivit en viktig samlingspunkt för både stockholmare och turister, och är känt för sin genuina och traditionella atmosfär. Att vandra runt på Skansens kullerstensgator med en kopp varm glögg i handen, medan snön sakta faller, är för många definitionen av äkta svensk julstämning.

Vad man kan förvänta sig: En tidsresa till gamla tiders jultraditioner. Här kan barnen bland annat klappa gårdens djur, prova på äldre hantverkstekniker och se Lucia-tåg.
Hur man tar sig dit: Buss eller spårvagn till Skansen.
När: Varje helg i december.

Jul på Drottningholm

Vad man kan förvänta sig: Ett kungligt firande i Drottningholms Slott med historisk atmosfär. Perfekt för prinsar och prinsessor i familjen!
Hur man tar sig dit: Buss 176 eller 177 från Brommaplan till Drottningholm.
När: Första helgen i december.

Konstfack’s Julmarknad

På Konstfacks julmarknad kan besökarna förvänta sig en mängd unika och nyskapande produkter – allt från keramik, smycken, textilier, grafiska tryck till möbler och ljusdesign. Eftersom objekten är skapade av studenter från olika design- och konstprogram, representerar de en mängd olika stilar, tekniker och material. Detta är platsen att gå till om man är på jakt efter en unik gåva som man inte kommer att hitta någon annanstans.

Vad man kan förvänta sig: En kreativ marknad där familjens unga konstnärer kan bli inspirerade av studenternas verk.
Hur man tar sig dit: Tunnelbana till Telefonplan.
När: Första helgen i december.

Julmarknad på Fjäderholmarna

Vad man kan förvänta sig: En sjösidas julmarknad med traditionellt hantverk och utsökt mat.
Hur man tar sig dit: Fjäderholmslinjen från Slussen direkt till Fjäderholmarna.
När: Helgerna i början av december.

Hovstallets Julmarknad

Vad man kan förvänta sig: En kunglig upplevelse med hästtema. Ett måste för alla små hästälskare!
Hur man tar sig dit: Gångavstånd från Östermalmstorg eller tunnelbana till Kungsträdgården.
När: Andra helgen i december.

Rosis Julmarknad

Inom den idylliska trädgårdsmiljön kan besökare njuta av juldekorationer, handplockade godsaker och hantverk, ofta med fokus på hållbarhet och kvalitet. Dessutom brukar trädgården vara dekorerad med ljus och julgranar, vilket skapar en sagolik atmosfär. Rosendals bageri erbjuder också juliga bakverk och bröd, och det finns ofta glögg och andra traditionella svenska juldelikatesser till försäljning.

Vad man kan förvänta sig: En kombination av julshopping och naturskön miljö i Rosendals Trädgård.
Hur man tar sig dit: Buss 67 till Rosendal eller en promenad från Djurgårdsbron.
När: Helgerna i december.

Att skapa minnesvärda stunder tillsammans med nära och kära är av största värde. Stockholm bjuder in till en värld av julmarknader, perfekt för att tillsammans uppleva julens magi. Klä er varmt, ta med glädje i hjärtat och dyk in i den förtrollande julatmosfären!